Benjamin: 'Train Slow! Race Fast!'

Wie ben jij? Stel jezelf voor!
Ik ben Benjamin van der Weerdt, 25 jaar en ik woon samen met mijn vriendin in Amsterdam midden in de Jordaan. Ik ben op dit moment aan het afstuderen aan de Hogere Hotelschool en ik werk parttime bij een wijndistributeur in Amsterdam.

Twee jaar geleden woog ik 108kg, was ik meerdere keren per week in het Amsterdamse uitgaansleven te vinden en at ik het liefste elke dag pizza/hamburgers of andere vette ongezonde maaltijden. Van de ene op de andere dag besloot ik het roer volledig om te gooien. 7 dagen per week was ik de sportschool te vinden en ik hield me aan een streng dieet, ik ben toen in 6 maanden tijd 30kg afgevallen. Toen ik eenmaal 78kg woog en een ontzettend sportief en bewust leven leidde besloot ik mij in te schrijven voor de marathon van Rotterdam. Ik begon op 0 en ik heb 6 maanden lang keihard getraind om uiteindelijk te finishen in 3u29min.

Na de marathon wilde ik meer en besloot mij in te schrijven voor La Marmotte, een fietstocht in de Franse alpen van 175km en +/- 5000 hoogtemeters. Ook hier ben ik als een beest voor gaan trainen en ook deze tocht heb ik in een mooie tijd volbracht. Ik merkte tijdens mijn sportieve transformatie dat ik aanleg heb voor duursport en met name de aanleg om heel diep te kunnen gaan, tijdens mijn trainingen maar ook zeker tijdens evenementen/races.

Na de marathon en de Marmotte besloot ik triathlon een kans te geven. Ik schreef mij in voor de najaars editie van  de Trihard Bosbaan Sprint, tegen alle verwachtingen in, werd ik eerste tijdens deze sprint afstand in mijn agegroup 23-29. Door deze overwinning, ook al stelt het natuurlijk heel weinig voor, was mijn motivatie om nog beter te worden enorm. Zoals je misschien wel uit bovenstaand verhaal kunt halen ben ik nogal van de extreme ideeën. Mijn levensmotto luidt dan ook: Alles of niets.

Dit uit zich dan ook weer in het idee om mij in te schrijven voor een hele Ironman, de Ironman 140.6 van Vittoria-Gasteiz op 12 Juli 2020 om precies te zijn. Sinds de sprint afstand op de Bosbaan afgelopen September ben ik daar volop mee bezig, door middel van trainen maar als ik niet aan het trainen ben hou ik mij bezig met mijn voeding en verdiep ik me in de triathlon sport. Ik hou ervan om helemaal uit te pluizen hoe ik mezelf kan verbeteren.

Hoe ben je in aanraking gekomen met KiKa Extreme?
Tijdens de eerste jaren van mijn studententijd zat ik bij een studentenvereniging in Amsterdam. Bij die vereniging heb ik Floris de Roy van Zuidewijn leren kennen. Hij werkt bij Emolife en ik zag op sociale media voorbij komen dat hij veel deed voor KiKa. Zodoende heb ik hem benaderd om te achterhalen wat er allemaal mogelijk was via KiKa in combinatie met sportieve activiteiten.

Wat is jouw motivatie om mee te doen met KiKa Extreme?
Als voorbereiding op mijn hele Ironman wilde ik sowieso al een halve Triathlon plannen, maar toen Floris de Roy van Zuidewijn mij attendeerde op KiKa Xtreme, was ik meteen verkocht.

Jezelf op zo’n extreme manier inspannen en het onderste uit de kan te halen, fysiek gezien, om daarmee geld op te kunnen halen voor onderzoek naar kinderkanker is in mijn ogen het minste wat ik kan doen. Ik mag van geluk spreken dat ik niemand in mijn directe kringen ken die in zijn of haar jeugd in aanraking is gekomen met deze nare ziekte.

Naast het feit dat het een goede voorbereiding is voor mijzelf, vind ik het veel belangijker dat ik hiermee bijdraag aan onderzoek. Elk kind dat in aanraking komt met kanker is er één teveel. Daarom span ik mijzelf dan ook graag in op deze extreme manier, omdat een halve triathlon niets is in vergelijking met de pijn en narigheid die kinderen met kanker en hun vrienden en families doormaken.

Wat is jouw beste tip die je andere KiKa triatleten mee wilt geven?
Train Slow! Race Fast! Train voorzichtig en verstandig. Schakel desnoods de hulp in van een professional als het aankomt op begeleiding. Je wilt je niet blesseren in de aanloop naar dit geweldige evenement.

Welk advies zou je mee willen geven aan alle aankomende deelnemers?
Bij twijfel, doen! Zit niet in over het sponsorbedrag, dat haal je makkelijk op. Twijfel ook zeker niet aan jezelf, alles is mogelijk met de juiste aanpak, je kan altijd meer dan je denkt. Ik gebruik mijn eigen verhaal graag als voorbeeld; van een pizza etende té zware student naar een fitte Ironman in spé.

Heb je al succesvolle sponsoracties georganiseerd en welke acties heb je nog op de planning staan?
Ik heb mijzelf veel als manusje van alles aangeboden binnen mijn eigen netwerk; tuinieren bij m’n opa en oma, klussen bij m’n oom en tante, koken voor m’n zusjes en m’n vrienden helpen verhuizen. Plan een paar weekenden vol en je sponsorteller schiet omhoog. 
Half december organiseerde ik een Top2000 muziekquiz voor vrienden/familie/collega’s, er stonden meer dan 80 mensen op aanwezig. Deelname, drank en eten was gratis, maar doneren tijdens het evenement is verplicht. Ik heb allemaal speciale acties bedacht tijdens de quiz om mensen te stimuleren om nog meer te doneren. Bijvoorbeeld een live score bord waar wordt bijgehouden welk team het meeste heeft gedoneerd tot dan toe, in de hoop dat men elkaar wil blijven overtreffen.

Heb je zelf iets wat je kwijt wilt?
Met z’n allen op naar 100% genezing!

Meer weten over KiKa Extreme? Vraag hier de gratis informatiebrochure aan!
07-02-2020

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen